zaskriptove
Pedagoško društvo Srbije
 
početna početna strana
početna

početna strana


ARHIVA VESTI I DOGAĐAJA OD 2002. DO 2013. GODINE
ARHIVA 2013. GODINA
ARHIVA 2012. GODINA
ARHIVA 2011. GODINA
ARHIVA 2010. GODINA
ARHIVA 2009. GODINA
ARHIVA 2008. GODINA
ARHIVA 2007. GODINA
ARHIVA 2006. GODINA
ARHIVA 2002. -2005. GODINA
POVRATAK NA NOVI SAJT
  Arhiva sajta Pedagoškog društva Srbije - 2002. - 2015. godina
 

:: Podružnice Pedagoškog društva Srbije na Kosovu ::

Pedagoško društvo Srbije uz podršku Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije krajem prošle nedelje održalo je osnivačke skupštine i time formiralo svoje podružnice u sva 3 regiona Kosova.

U pripremi za konstituisanje podružnice, čuli su se različiti saveti, od toga da nije potrebno ići na Kosovo u ovakvim kolnostima, da nije bezbedno, da ne treba nikom pribavljati političke poene i da je "našim kolegama na Kosovu dosta svega".

Međutim, smatrale smo da programi koje Društvo realizuje, stručne knjige i časopis koje izdajemo, iskustva i znanja koje posedujemo radeći kao pedagozi u osnovnoj i srednjoj školi mogu pomoći našim kolegama. Mislile smo da je krajnje vreme da se prekine diskriminacija naših kolega u odnosu na ostale članove Društva i da u čekanju boljih vremena prolaze godine, nastavni dani, radne subote i testiranje učenika za prvi razred, i više od 15 godina, stručnog neorganizovanja.

Svih ovih godina stručno pedagoška služba Kosova deli sudbinu svojih kolega, učenika i njihovih porodica. Podrška koja stiže iz Beograda, po rečima svih, nije dovoljna.

Koji su najveći problemi i teškoće sa kojima se pedagozi na Kosovu sreću? SWOT analizom dobili smo sledeće rezultate:

.  nedostatak testova za testiranje prvaka,
.  neobučenost pedagoga za primenu testova TIP1,
.  nedostatak testova i literature za pružanje pomoći učenicima u oblasti profesionalne orijentacije,
.  neinformisanost i neobučenost za izradu školskog razvojnog plana,100% prisutnih u sva 3 regiona,
.  nedostatak adekvatnih informacija oko izrade ŠRP,
.  nepoznavanje zakona, izmena i dopuna,
.  nedostatak elementarnih istrumenata za pedagoška istraživanja,
.  neadekvatne ili nikave informacije u vezi sa vrednovanjem i samovrednovanjem rada škole,
.  izostavljenost iz nacionalnog testiranja za 4. i 8. razred,
.  nedostatak pedagoške literature,
.  loša komunikacija sa centralnom Srbijom,
.  škole nemaju internet,
.  loša komunikacija sa direktorima,
.  nametanje rešenja problema,
.  loša komunikacija i saradnja sa drugim školama i pedagozima,
.  nedostatak prostora za individualni rad pedagoga sa učenicima, roditeljima i nastavnicima,
.  nema stručnog usavršavanja,
.  nema informacija o nultnom razredu,
.  nedovoljna posećenost nadzornika,
.  nedostatak planova i programa u nepodeljenim školama i kombinovanim odeljenjima,
.  ne postoji program za rad sa talentvanim učenicima,
.  neobučenost za rad sa decom koja zaostaju u razvoju,
.  neinformisanost o problematici vršnjačkog nasilništva, zlostavljanju, narkomaniji,
.  nedostatak psihologa (na severu Kosova postoje 2 psihologa, u centralnom 1 i u Kosovskom Pomoravlju 1 psiholog). Svi psiholozi prisustvovali su osnivanju podružnica.

Neko bi se zapitao gde žive ovi ljudi kad nemaju Službene glasnike, Prosvetni pregled, kako formiraju odeljenja učenika prvog razreda u osnovnim školama, ako su im "zabranili" da testiraju učenike, jer nisu prošli obuku i nemaju zakonom propisan Test Tip1, već improvizuju i sami prave "nešto nalik tome"?

Za one koji se pitaju, sledi priča sa Kosova.

Kako stižete od Beograda do Raniluga i Gračanice?

Beogradskom "Lastom", ako imate sreću da vas vozi Slavko i njegov kolega, za samo 7 sati vožnje stižete od Beograda do Raniluga. Dvadeset minuta nakon Bujanovca pokazaćete svoju ličnu kartu samo dva puta (našima i njihovima!?). Nakon 15 minuta silazite ispred "Stare pariske ruže" gde vas čekaju srdačni domaćini koji svih ovih godina brinu o ljudima iz MPSRS-e kao i predavačima na ovdašnjim fakultetima i njihovim školama. "Pariska ruža" je kafana (za neobaveštene), i centar razmene informacija u mestu, kulturnih, obrazovnih, poslovnih, trgovinskih, dobrih i loših...

U 7 ujutru kafu će vam skuvati docimeri na spratu, doktori književnosti koji predaju na odeljenju isturenog Univerziteta iz K. Mitrovice koji je formiran u Ranilugu. A uz kafu, najbolje vam je da probate malo stare prepečenice, po želji, iz manastira Gračanica ili Prohor Pčinjski i da se veoma duboko pomolite Bogu, jer vas samo on čuva kad krenete putem Ranilug- Gračanica u autu sa registracijom GL (Gnjilane). Proći ćete kroz 20-ak čisto albanskih sela i jedno multnietničko, na koje svi gledaju kao na "fenomen".

U Gračanici srećemo grupu pedagoga i direktora škole, Gligorija Stojanovića, kome se ovom prilikom zahvaljujemo na toploj dobrodošlici. Sve vreme prisustvovao je sastanku i podržavao pedagoge iz svog okruga, sa kojima je otvoreno tražio podršku i pomoć u cilju poboljšanja kvaliteta rada zaposlenih.

I pored nabrojanih problema i teškoća pedagoga u procesu "normalizacije" nastave, a koje smo prikazali zbirno za sva 3 regiona, isti su u centralnom Kosovu zaista nedopustivi.

Ali, život na ovom području pobeđuje. Svedoci smo divnog rituala krštenja u manastiru Gračanica. Dece, bogu hvala, još ima... Vojnik KFORA čuva stražu ispred manastira i krišom se smeši ponosnim roditeljima.

Odlazimo iz Gračanice noseći probleme naših kolega i poveću knedlu u grlu...

U Ranilugu zatičemo sliku koju ćete veoma retko videti u Srbiji: neradni je dan, a na školskom igralištu je oko 200 učenika i veoma mladih ljudi; devojčice igraju odbojku, dok dečaci ozbiljno organizuju turnir u fudbalu. I svi su iznenađeni našim dolaskom i svi se pozdravljaju sa nama sasvim spontano, uz dosta humora. Smejemo se i mi, jer pred ovakvim prizorom srce vam mora zatreperiti. Srdačno nas dočekuje načelnik školske uprave za južno Kosovo, g.Tomić. Zahvaljujemo se g.Tomiću i g. Sarafinoviću na besprekornoj organizaciji.

Razgovaramo sa pedagozima iz Kosovske Kamenice, Velikog Ropotova, Raniluga, Šilova, Parteća, Gornjeg Kusca, Pasjana, Koretišta... Svi su tu. I svi problemi su isti i jednako veliki.

Osnivanju podružnice na severu Kosova, u K. Mitrovici, prisustvuju svi pedagozi osnovnih i srednjih škola iz Leposavića, Leška, Zvečana, Mitrovice, Vučitrna, Sočanice, Graca, Banjske, Prilu`ža, Zupča, Zubin Potoka... Odziv je stoprocentan. Pedagozi na severu jednako su otvoreni da iskažu svoje probleme, ali primećujemo da neizostavno traže, sada i odmah, pomoć za realizaciju konkretnih problema.

Na jednodnevnom seminaru pružile smo sve informacija kojima smo raspolagale i podelile dosra literature.

U izveštaju o radu Pedagoškog društva Srbije piše da su ponovo počela okupljanja pedagoga u Novom Pazaru, Nišu, Somboru, Vranju, Subotici, sasvim sigurno i u još u nekim gradovima. U realizaciji programa "Osnaživanje mladih i transformacija konflikata", koji realizujemo uz podršku GTZ, nemačke vladine organizacije, uključili smo pedagoge, njihove učenike i profesore iz Požarevca, Subotice, Novog Sada i Beograda, Šapca, Kragujevca, Leskovca, Vlasotinca, Zubinog Potoka, Inđije, Sombora. Ovim možemo biti zadovoljni. Ostvarujemo svoj cilj, decentralizaciju rada Društva.

Poslovna politika rada Društva usmerena je ka menjanju obrazovnog ambijenta u kome rade naši pedagozi, kako bi zajedno sa drugim interesnim grupama kreirali kvalitetno obrazovanje za sve. Reforma je stalan proces menjanja i usavršavanja. Za to je potreban razvoj kompetencija i informisanosti, stalna razmena među kolegama, kako u Nišu, tako i u Beogradu, Ranilugu i Leposaviću.

Zbog toga smo odlučile da naše kolege iz sva tri regiona pozovemo u Beograd, na stručni skup. Cilj nam je da im pružimo što više informacija o novinama koje su prisutne u obrazovnoj politici u poslednjih nekoliko godina i meseci, da im pomognemo i svi zajedno učimo kako se kreira ŠRP ( školski razvojni program) u sredini koja je nestabilna, puna prepreka i rizika, za škole koje rade u posebnim uslovima.

U isto vreme, 13 i 14. maja, naši pedagozi sa svojim kolegama neumorno rade na stručnom usavršavanju svojih kolega.

Na Brezovici, u mestu Štrpce, na Kosovu, u OŠ "Staja Marković", pedagog Nataša Stojanović, član Nacionalnog prosvetnog saveta i naša koleginica, psiholog Sarita Bradaš, drže supervizijski seminar "Aktivno učenje". Istovremeno, u mestu pored Bora, rađa se "Nova škola kroz višefrontalnu nastavu", Petra Savića. Sa profesorima, učiteljima i pedagogom radi Drinka Savić Guteša i kolega Ivan Fink.

Želimo da zajedno započnemo kreiranje vizije rada škola iz Ugljara, Lipljana, Sušice, Lapljeg sela, Gračanice, Preoca... kako bismo saznali šta je neophodno podržati, promeniti, dograditi. To zaslužuju i dete čijem smo krštenju u manastiru Gračanica prisustvovale i sva deca na školskom igralištu u Ranilugu. Ne smemo čekati političke epiloge. Treba da pomognemo da dobiju najbolje od nas, škole i života.

Pedagozi
Sonja Žarković i
Suzana Živković

Predhodni sastanak sa pedagozima sa Kosova - april 2006.

 

 
 

Arhiva sajta Pedagoškog društva Srbije - 2002. - 2015. godina

Pedagoško društvo Srbije © na Internetu od 2002. sajt osnovala Sonja Žarković / webmaster: e@leksa

 
.
 
REKLAME