zaskriptove
Pedagoško društvo Srbije
 
početna početna strana
početna

početna strana


ARHIVA VESTI I DOGAĐAJA OD 2002. DO 2013. GODINE
ARHIVA 2013. GODINA
ARHIVA 2012. GODINA
ARHIVA 2011. GODINA
ARHIVA 2010. GODINA
ARHIVA 2009. GODINA
ARHIVA 2008. GODINA
ARHIVA 2007. GODINA
ARHIVA 2006. GODINA
ARHIVA 2002. -2005. GODINA
POVRATAK NA NOVI SAJT
  Arhiva sajta Pedagoškog društva Srbije - 2002. - 2015. godina

 

 

 

 

 

 

:: Educa ::

Promocija "Educe" u Pedagoškom društvu Srbije

Realizacija projekta pedagoške biblioteke ili Mala pedagoška biblioteka

U organizaciji Pedagoškog društva Srbije , a u sklopu aktivnosti vezanih za komparativne analize obrazovnih sistema i izdavaštva zemalja u regionu, dana 10.06.2004. održana je promocija izdavačke kuće "EDUCA" iz Zagreba.

Uvodnu reč imala je predsednica društva Sonja Žarković, koja je putem Power Point prezentacije predstavila realizovane i planirane aktivnosti, ciljeve i viziju društva pedagoga, ističući potrebu stručne javnosti za literaturom koja premošćuje jaz izmeću studija pedagogije i pedagoške prakse. Uočavajući nedostatak primenjene literature u našoj pedagoškoj praksi i implicitnij pedagogiji koju živimo i radimo Pedagoško društvo Srbije odlučilo je da pokrene "Malu pedagošku biblioteku".

Dr Gordana Zindović predstavila je novi projekat Društva "Mala pedagoška biblioteka", koja ima za cilj da izdaje i prevodi literaturu iz oblasti obrazovanja i vaspitanja. " Mala pedagoška biblioteka " namenjena je nastavnicima osnovnih i srednjih škola, kao i roditeljima. Cilj je da se na sažet, jasan, lako prihvatljiv, i svakako stručan način predstave sadržaji značajni za pedagošku praksu, odnosno za prepoznavanje i rešavanje svih složenih odnosa i problema koji se javljaju u procesu vaspitanja i obrazovanja. "Mala pedagoška biblioteka" ne može, niti ima pretenzije, da zameni naučne publikacije i udžbenike, neophodne u obrazovanju nastavnika, ona će ispuniti svoju misiju ako široka nastavnička populacija i roditelji procene da treba da im bude pri ruci.

Govoreći o iskustvima u Republici Hrvatskoj Nikola Šoljan profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu sa odseka za pedagogiju, naglasio je da je osnovna ideja prilikom formiranja izdavačke kuće " EDUCA " bila da se u postojeći sistem obrazovanja unesu nova iskustva koja su na tom polju ostvarili najpoznatiji svetski autori. U tom cilju ova izdavačka kuća je do sada izdala preko 60 naslova među kojima se ističu dela "Super nastava" Erica Jansena i "Revolucija u učenju" autora Driden i Janet Vos koja je najprodavanija knjiga izvan polja beletristike u svetu.

"Super nastava" predstavlja jedinstven priručnik za nastavnike koji sadrži praktične primere uspešnih nastavnih strategija. Autor ovog dela napisao je niz knjiga o učenju i poučavanju među kojima posebno mesto zauzima delo "Različiti mozgovi, različiti učenici", koje donosi rezultate najnovijih istraživanja mozga povezanih sa strategijama koje doprinose identifikaciji i rešavanju najčešćih teškoća u učenju koje se pojavljuju u toku školovanja.

Knjiga " Revolucija u učenju " sadrži 16 glavnih trendova koji će oblikovati sutrašnji svet, korake za stvaranje društva koje uči, kao i za preoblikovnje vaspitno-obrazovnog sistema. "Revolucija o učenju" govori o revoluciji koja će promeniti svet, porodični i školski život.

Pored navedenih knjiga, pažnju prisutnih privukla je knjiga "Teorije znanosti o odgoju" koja donosi pregled savremenih teorija znanosti o vaspitanju. U njoj su studiozno opisane glavne teorijsko-naučne pedagoške orjentacije, škole i vaspitno-obrazovne koncepcije.

Prisutni su u prijatnoj atmosferi Pedagoškog društva, imali priliku da se uvere u lepotu i autentičnost savremenih izdanja "Educe", kao i da podele vlastita iskustva sa iskustvima pedagoške javnosti iz Zagreba.

Svečani skup koji je brojčano prevazišao prostorne kapacitete Društva razišao se sa ispunjenim očekivanjima. Ispunjenost očekivanja se ogleda u tome što će valjani pedagoški priručnici od sada biti dostupni našoj stručnoj javnosti, kao i svima onima koji su akteri vaspitanja i obrazovanja u domovima.

Izdavačka kuća "EDUCA" ne odlikuje se samo savremenim i aktuelnim izborom sadržaja dela, već ilustracijama, grafičkim dizajnom, kao i kvalitetnim bezdrvnim papirom. Knjiga ove izdavačke kuće samim svojim izgledom - izborom ilustracija, koje su uvek u skladu sa naslovom i temom dela poziva potencijalnog čitaoca da je uzme u ruke.

Tekst pripremila:
Maja Vračar, pedagog

Sva dalja obaveštenja možete dobiti kod Maje Vračar
kontakt telefon: 064/1833-455,
e-mail: vracarmaja@yahoo.com

Pedagoško društvo Srbije: 011/2687-749
e-mail: pds_bgd@EUnet.rs

 

 
 

Arhiva sajta Pedagoškog društva Srbije - 2002. - 2015. godina

Pedagoško društvo Srbije © na Internetu od 2002. sajt osnovala Sonja Žarković / webmaster: e@leksa

 
.
 
REKLAME