zaskriptove
Pedagoško društvo Srbije
 
početna početna strana
početna

početna strana


ARHIVA VESTI I DOGAĐAJA OD 2002. DO 2013. GODINE
ARHIVA 2013. GODINA
ARHIVA 2012. GODINA
ARHIVA 2011. GODINA
ARHIVA 2010. GODINA
ARHIVA 2009. GODINA
ARHIVA 2008. GODINA
ARHIVA 2007. GODINA
ARHIVA 2006. GODINA
ARHIVA 2002. -2005. GODINA
POVRATAK NA NOVI SAJT
  Arhiva sajta Pedagoškog društva Srbije - 2002. - 2015. godina

 

 

 

 

 

 

:: SONJA ŽARKOVIĆ 1959.- 2007. ::

IN MEMORIAM

Naša koleginica i predsednica Pedagoškog društva Srbije od 2001. godine Sonja Žarković, rođena Mijović, poginula je u saobraćajnoj nesreći dana 10. marta 2007. godine. Na svoj poslednji službeni put krenula je kao koordinator "Razvoja vršnjačke medijacije", projekta Unicefa i Pedagoškog društva, u saradnji s Nemačkom vladinom agencijom za tehničku saradnju (GTZ).

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na pedagogiji, među prvima u svojoj generaciji. Kao pravi zaljubljenik u pedagošku nauku, s ogromnom verom u njenu moć, gradila je svoju profesionalnu karijeru neumorno radeći na više projekata i programa istovremeno. Radila je kao školski pedagog u Osnovnoj školi "Vladimir Nazor", potom u Petnaestoj beogradskoj gimnaziji i dvanaest godina u Šestoj beogradskoj gimnaziji, sve do kraja svog kratkog života.

Kao predsednica Pedagoškog društva Srbije, upravo je tekao drugi mandat, pokrenula je i realizovala mnoge pedagoške projekte od šireg društvenog značaja. Svojom vizijom, liderskim sposobnostima i strpljenjem okupila je veliki broj saradnika oko projekata kao što su prevencija prestupničkog ponašanja, nenansilno rešavanje konflikata, vršnjačka medijacija i vršnjačka edukacija, učenički parlamenti, inoviranje nastavnog rada, izdavanje posebnih publikacija za usavršavanje nastavnika i mnogih drugih. Otvorila je vrata mladim kolegama i studentima pedagogije i pružila im šansu da aktivno učestvuju u kreiranju novog i boljeg obrazovnog ambijenta u Srbiji.

Afirmisala je Pedagoško društvo kao važnog činioca u rešavanju vaspitnih i obrazovnih problema u Srbiji, nastupima u medijima, na javnim tribinama i stalnim održavanjem saradnje s Ministarstvom prosvete i sporta Republike Srbije. Pokrenula je i realizovala onlajn komunikaciju sa članovima Pedagoškog društva Srbije i otpočela rad na stvaranju kapaciteta za obrazovanje na daljinu. Sajt Pedagoškog društva, zahvaljujući njenim inicijativama i mladim saradnicima koje je oko tog posla okupila, spada u najposećenije obrazovne sajtove kod nas.

Iz bogatog profesionalnog života koleginice Žarković izdvajamo još i da je bila jedan od autora i voditelja antistigma programa i programa edukacije školskih timova o specifičnim razvojnim problemima u adolescenciji kod učenika osnovnih i srednjih škola, autor projekta "Škola bez zidova, put ka novom svetu obrazovanja", autor i voditelj obrazovnih serija školskog programa RTS-a, koordinator programa Šeste beogradske gimnazije u okviru Uneskove mreže pridruženih škola (ASPnet/ UNESCO), koordinator projekata Vršnjačka medijacija (Transformacija konflikta i osnaživanje mladih), Sabrani u rasejanju, programa "Pedagog u reformi" i predloga etičkog kodeksa pedagoga koji je želela da predstavi na narednoj skupštini Pedagoškog društva Srbije.

Sarađujući s nevladinim sektorom Sonja Žarković je povezivala raličite inicijative usmerene na demokratizaciju društva kroz proces obrazovanja i stvaranje bolje škole. Po rečima njenih kolega i učeničkih roditelja, svojim radom preporodila je vaspitni ambijent Šeste beogradske gimnazije.

Među dobitnicima priznanja "Zlatna značka" Kulturno-prosvetne zajednice Srbije (za 2007. godinu), koja se dodeljuje pojedincima iz sveta kulture, prosvete i medija kod nas i iz dijaspore, našla se i Sonja Žarković. To priznanje dodeljeno joj je za pokretanje projekta "Psihosocijalna podrška mladima u dijaspori kroz pružanje edukacije i kroz osnivanje omladinskih srpskih centara u dijaspori".

Pedagozi Srbije, članovi Pedagoškog društva, srpsko obrazovanje i mladi ljudi o kojima je najviše brinula i koje je podsticala na nove i originalne ideje izgubili su mnogo odlaskom ovog vrsnog pregaoca. Svoj pedagoški optimizam Sonja Žarković je uvek izražavala rečenicom "Idemo dalje.." To treba da bude i njen zalog mladim pedagozima među kojima će se, nadamo se, naći osoba s verom u pedagogiju i liderskih sposobnosti kakve je ona imala.

Sonja Žarković u dugoj istoriji Pedagoškog društva Srbije ostavlja neizbrisiv trag.

U prostorijama Pedagoškog društva Srbije i Šeste beogradske gimnazije, otvorene su Knjige žalosti.
(Pedagoškog društva Srbije, ul. Terazije 26, Beograd tel. 011 2687-749;
Šesta beogradska gimnazija, ul. Milana Rakića 33, Beograd tel. 011 2411-734)

 

 
 

Arhiva sajta Pedagoškog društva Srbije - 2002. - 2015. godina

Pedagoško društvo Srbije © na Internetu od 2002. sajt osnovala Sonja Žarković / webmaster: e@leksa

 
.
 
REKLAME