zaskriptove
Pedagoško društvo Srbije
 
početna početna strana
početna

početna strana


ARHIVA VESTI I DOGAĐAJA OD 2002. DO 2013. GODINE
ARHIVA 2013. GODINA
ARHIVA 2012. GODINA
ARHIVA 2011. GODINA
ARHIVA 2010. GODINA
ARHIVA 2009. GODINA
ARHIVA 2008. GODINA
ARHIVA 2007. GODINA
ARHIVA 2006. GODINA
ARHIVA 2002. -2005. GODINA
POVRATAK NA NOVI SAJT
  Arhiva sajta Pedagoškog društva Srbije - 2002. - 2015. godina
 

:: Subregionalna radionica ::

 

Podsticanje čitanja -„O slovima, slikovnicama i bibliotekama: ideje i projekti za rano i predškolsko podsticanje čitanja

Na inicijativu i poziv Gete instituta iz Beograda, Pedagoško društvo Srbije učestvovalo je na subregionalnoj radionici u Gete Institutu u Zagrebu dana 23. i 24. septembra 2011. godine na temu  „O slovima, slikovnicama i bibliotekama: ideje i projekti za rano i predškolsko podsticanje čitanja.  
Voditeljke su bile  Anke Merk-Birman i Karola Penc sa Akademije za podsticanje čitanja iz Hanofera, koja deluje pri fondaciji za podsticanje čitanja http://www.alf-hannover.de/ . Akademija za podsticanje čitanja bavi se obrazovanjem, izgradnjom i razvojem regionalnih mreža za podsticanje čitanja, kao i razvojem internet portala.

Biblioteke Goethe-Instituta u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu zajednički su organizovali radionice i seminar za učesnike iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore.
Ciljna grupa subregionalne radionice bili su: bibliotekari/bibliotekarke, nastavnici, pedagozi koji učestvuju u vaspitanju i obrazovanju, kao  i profesori koji se profesionalno bave predškolskim podsticanjem čitanja sa ciljem prenošenja ideja programa u njihovim matičnim sredinama.
Učesnicima je predstavljen projekat za podsticanje početnog  čitanja u ranoj dobi u Nemačkoj (projekat se realizuje u saradnji sa pedijatrima ) i razni projekti za rano podsticanje čitanja, kao i projekti saradnje dečjih vrtića, biblioteka i roditelja. Takođe istaknut je značaj i uloga očeva u čitanju i procesu socijalizacije kroz čitanje u porodici. Teme koje su realizovanene subregionalnom seminaru su: Razvoj čitanja u predškolskoj dobi, „Lesestart“ projekat ranog podsticanja čitanja, o glasovima, slovima, rečima i rečenicima, ideje za razvoj čitanja i odgoj za čitanje kroz igru, metode za uvođenje u svet slika i knjiga (kutija sa alatima) i praktičan rad na kraju kada su učesnici imali priliku da samostalno naprave radionice za decu i roditelje usmerene na podsticanje čitanja.

Za učesnike je posebno bila impresivna uključenost svih predstavnika institucija u Nemačkoj (premijer i predsednik Vlade koji rado čitaju deci u gradskim bibliotekama kao pozitivni primeri za decu i mlade) i težnja svih struktura  ka zajedničkom cilju - povećanju čitalačkih sposobnosti i ulaganju u obrazovanje i opismenjavanje nacije.

A kako je kod nas?

U našim nastavnim programima ugrađena je pretpostvaka da se čitanje završava na ranom osnovnoškolskom uzrastu. Naša škola se ne bavi podržavanjem i kultivisanjem složenih veština koje čitanje uključuje.

Čitanje ima centralnu ulogu u procesu učenja u školi  i odražava se na uspeh u bilo školskom predmetu. Sposobnost čitanja i razumevanja naloga i teksta bazični je preduslov za ostvarivanje uspeha u bilo kom nastavnom predmetu. Nakon završetka formalnog školovanja sposobnost čitanja  ne prestaje da bude važna jer je ona od  ključnog značaja na svim poljima usavršavanja u ličnom i profesionalnom životu pojedinca.

Na poslednjem PISA istraživanju, čiji je cilj sistematsko praćenje kvaliteta i pravednosti obrazovanja kroz merenje nivoa funkcionalne pismenosti u oblasti matematike, nauke i čitanja imali smo napredak 2009.godine kada je u pitanju merenje čitalačkih sposbnosti u odnosu na merenje 2006.godine (poboljšanje iznosi oko 40 poena).

Usprkos tom napredku, ostaje još  dosta prostora za unapređenje čitalačkih sposobnosti na svim uzrastima kod dece uz saradnju sa školama i porodicama.
Početni cilj ka poboljšanju čitalačkih sposbnosti je informisanje i edukacija dece, roditelja, prosvetnih i naučnih radnika iz ove oblasti kao i saradnja porodica, vrtića, škola sa gradskim bibliotekama.
S tim u vezi, Pedagoško društvo Srbije i Gete Institut iz Beograda obeležiće svetski dan knjige 23.04.2012.godine na interaktivan način u saradnji sa decom, nastavnicima i roditeljima i time doprineti većem informisanju javnosti o značaju razvoja čitalačkih sposbnosti .  

Maja Vračar,
sekretar Pedagoškog društva Srbije
(učesnik subregionlne radionice 22.i23.09.)

 

 

 

 

 
 

Arhiva sajta Pedagoškog društva Srbije - 2002. - 2015. godina

Pedagoško društvo Srbije © na Internetu od 2002. sajt osnovala Sonja Žarković / webmaster: e@leksa

 
.
 
REKLAME