zaskriptove
Pedagoško društvo Srbije
 
početna početna strana
početna

početna strana


ARHIVA VESTI I DOGAĐAJA OD 2002. DO 2013. GODINE
ARHIVA 2013. GODINA
ARHIVA 2012. GODINA
ARHIVA 2011. GODINA
ARHIVA 2010. GODINA
ARHIVA 2009. GODINA
ARHIVA 2008. GODINA
ARHIVA 2007. GODINA
ARHIVA 2006. GODINA
ARHIVA 2002. -2005. GODINA
POVRATAK NA NOVI SAJT
  Arhiva sajta Pedagoškog društva Srbije - 2002. - 2015. godina
 

:: Pedagoško društvo na ulici ::

"NAKON 60 GODINA RADA OPSTANAK PEDAGOŠKOG DRUŠTVA SRBIJE DOVEDEN U PITANJE BAHATOŠĆU CENTRALNOG INSTITUTA ZA KONZERVACIJU (CIK)"

Pedagoško društvo Srbije je udruženje pedagoga, profesora pedagogije, prosvetnih i naučnih radnika od šireg značaja za Republiku koje svojom delatnošću (organizovanjem naučno-stručnih skupova, izdavačkom delatnošću, organizovanjem seminara, realizacijom projekata  i drugim aktivnostima ) značajno doprinosi razvoju sistema obrazovanja u Srbiji i unapređivanju kvaliteta vaspitno – obrazovnog rada. Osnovano je 1949.godine  i postaje matično društvo pedagoga, psihologa i filozofa. Kasnije će ove profesije  osnivati svoja posebna društva. Sedište Udruženja je od 1950.godine  u dvorišnoj  zgradi na Terazijama 26, gde koristi četiri povezane prostorije. Pedagoško društvo je u uređenje tih prostorija uložilo velika materijalna sredstva iako posluje sa skromin prihodima. 

U istoj zgradi nalazi se i Međunarodni kulturni centar JUBIN. Republička direkcija je kao vlasnik prostora dala CIK-u saglasnost za privremeno korišćenje prostora u ulici Terazije 26, odnosno dela prostora, koji na osnovu ugovora o zakupu koristi ustanova kulture JUBIN, sa obrazloženjem da je to pomoć u rešavanju početnog smeštaja CIK-a, čije bi to bilo privremeno sedište na ovoj adresi. Međutim, od tada počinju pritisci da se Pedagoško društvo  iseli iz svog prostora. Na volšeban način, u toku godišnjih odmora sredinom leta 2011.godine , komisija za raspodelu službenih zgrada i poslovnih prostorija Vlade donela je Zaključak da se celokupna zgrada raspoređuje na korišćenje Ministarstvu kulture – Centralnom institutu za konservaciju. U zaključku stoji da će CIK ovaj prostor da koristi u celosti kada se za to steknu uslovi. Od tada kreću pritisci, zastrašivanja i otežan rad Pedagoškog društva Srbije. Vršilac dužnosti direktora G-đa Mila Popović Živančević je u više navrata, pismenim putem ili preko svog saradnika G-dina Ranka Savića, pretila da će isprazniti poslovne prostorije Pedagoškog društva Srbije.

U izjavi za Politiku (3.09. ove godine ) U Republičkoj direkciji za imovinu kažu „ da za sada nema nikakvih novih odluka u vezi sa prostorom u zgradi na Terazijama 26, ali i da je to što radi CIK zaključavajući zgradu nelegalno. Pomoćnik direktora Direkcije, Slavoljub Panić, kaže da je Pedagoško društvo uredno plaćalo zakupninu, a da prema Zakonu o obligacionim odnosima u slučaju isteka zakupa, ako ne postoji strana koja to osporava, ugovor se automatski produžava na određeno vreme. On dodaje i da Centralnom institutu za konzervaciju nije dodeljena cela zgrada, već samo deo prostorija u njoj.“ U julu ove godine, zaposleni u CIK-u kreću sa isključivanjem struje PDS-u , a sredinom avgusta nam zabranjuju samovoljno ulazak u zgradu. Od tada je Pedagoško društvo na ulici i na ivici opstanka.

U pitanje je dovedeno i izlaženje časopisa „Nastava i vaspitanje“ koji Pedagoško društvo izdaje već 60 godina i koji je stekao rang međunarodnog časopisa, dakle našeg vodećeg pedagoškog časopisa.
Kada su počeli prvi pritisci, pre blokade ulaska u zgradu Pedagošo društvo je tražilo pomoć od relevantnih institucija i dobilo pismenu podršku Ministarstva prosvete i nauke, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Gradskog sekreatrijata za obrazovanje, Instituta za pedagoška istraživanja , gradonačelnika Beograda u kojima se predlaže da se još jednom razmotri mogućnost korišćenja dosadašnjeg višedecenijskog prostora, i u kojima stoji da „Pedagoško društvo nije samo asocijacija pedagoga, već je institucija od posebnog značaja za razvoj srpskog obrazovanja, utkana u sva događanja vezana za prošlost i budućnost ove delatnosti u našoj zemlji...“

Projekat Letnje škole za mlade „Sada znam, sada mogu“ pod pokroviteljstvom Sekretraijata za sport i omladinu nije mogao da se realizuje u prostorijama Društva, već je deset dana korišćen prostor OŠ „Drinka Pavlović“, zahvaljujući razmevanju direktorke škole Milene Bićanin.
O najnovijim dešavanjima, odnosno o blokadi ulaska u zgradu  obavestili smo Ministra kulture, Ministra prosvete i nauke, Gradonačelnika grada Beograda i Direktora Direkcije za imovinu tražeći sastanke ali niko nije reagovao..

Pedagoško društvo je iskoristilo pravo zaštite i podnelo tužbu za smetanje poseda sa izdavanjem privremene mere uspostavljanja vraćanja prvobitnog posedovanog satanja. Očekujemo da neko stane na put ovakvom nasilnom ponašanju, demonstarciji moći, nelegalnom postupanju i samovolji, kao i da neko odgovara za nanetu štetu i sprečavanje rada Društva. Pedagozi širom Srbije zgranuti su ovim dešavanjima, postupcima ustanove kulture jer su škole u kojima rade agensi kulture.   

Smatramo da se ovakvim ponašanjem pojedinaca, koji sigurno imaju podršku nekih čelnih ljudi , nanosi šteta ugledu Ministarstvu kulture i gradu Beogradu u knadidaturi za evropsku prestonicu kulture.
Sutra je 05.oktobar, Svetski dan nastavnika/učitelja/prosvetnih radnika. Kvalitetno obrazovanje traži kvalitetnog nastavnika. To je prilika da se pokaže da je rad pedagoga prepoznat kao značajan za ukupna razvoj Društva i da nas takve i cene. Smatramo da kultura i obrazovanje mogu i treba da idu zajedno , a to pokazuju i nacrti Strategije obrazovanja i Strategija kulture u Republici Srbiji.

Na konferenciji su govorili:

  • Biljana Radosavljević, predsednica Pedagoškog društva Srbije
  • dr Gordana Zindović-Vukadinović glavni i odgovorni urednik časopisa Nastava i vaspitanje
  • dr Dragica Trivić – Univerzitet u Beogradu -Hemijski fakultet
  • dr Jasmina Šefer – direktor Instituta za pedagoška istraživanja
  • Mirjana Ilić- sekretar Saveza učitelja Reublike Srbije
  • Miroslav Pavlović – savetnik, koordinator Centra za profesionalni razvoja Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja
 
 

Arhiva sajta Pedagoškog društva Srbije - 2002. - 2015. godina

Pedagoško društvo Srbije © na Internetu od 2002. sajt osnovala Sonja Žarković / webmaster: e@leksa

 
.
 
REKLAME