zaskriptove
Pedagoško društvo Srbije
 
početna početna strana
početna

početna strana


ARHIVA VESTI I DOGAĐAJA OD 2002. DO 2013. GODINE
ARHIVA 2013. GODINA
ARHIVA 2012. GODINA
ARHIVA 2011. GODINA
ARHIVA 2010. GODINA
ARHIVA 2009. GODINA
ARHIVA 2008. GODINA
ARHIVA 2007. GODINA
ARHIVA 2006. GODINA
ARHIVA 2002. -2005. GODINA
POVRATAK NA NOVI SAJT
  Arhiva sajta Pedagoškog društva Srbije - 2002. - 2015. godina
 

:: poseta mladih medijatora vršnjacima u Rumuniji ::


početna strana projekta
osnovne informacije o projektu
Ministarstvo za dijasporu R. Srbije
od 15. do 18. 01.2007. 24 srednjoškolska učenika, iz četiri beogradske srednje škole, posetilo svoje vršnjake, Srbe, iz Rumunije

Zahvaljujući Pedagoškom Društvu Srbije i gospodinu Čotriću iz Ministarstva Za Dijasporu omladinci iz grupe "Etos" su 15.01.2007. otputovali u Temišvar, grad u Rumuniji.

"Etos" je prvi omladinski centar grada Beograda za medijaciju i vršnjačku edukaciju. Cilj je bio da se u Temišvaru osnuje sličan takav centar. Članovi "Etosa" su srednjoškolci koji su prošli obuku za medijatore i vršnjačke edukatore.Oni su u Rumuniji održali edukativne radionice svojim vršnjacima srpskog porekla koji žive u Temišvaru i pohađaju srpsku gimnaziju "Dositej Obradović".

Teme radionica su bile nenasilna komunikacija,liderstvo,đačka participacija itd. Najzanimljiviji deo radionica su bile razne igrice, koje su učesnicima pomagale da održe koncetraciju, bolje nauče i da se zabave.

Na kraju seminara stvoren je akcioni plan za novoosnovai omladinski centar u Temišvaru i održana je svečana dodela sertifikata učesnicima na seminaru.

Članovi Etosa su živeli u domovima učenika kojima su držali radionice. Domaćini su se pokazali mnogo gostoljubivi, a domaćice su uglavnom bile okupirane pripremanjem ukusne hrane za svoje goste.

Posle radionica bi se uglavnom svi zajedno šetali Temišvarom i uživali u obilaženju lepih pravoslavnih crkvi, Trga Ujedinjenja, Opere itd.Ostale aktivnosti su uglavnom bile sviranje gitare, pevanje, košarka, šetnja pored reke Begej, kupovina u najvećem tržnom centru u Rumuniji, klizanje itd.

Naizgled savršeno, ovo putovanje je imalo svoju lošu stranu: 19.01. Srbi iz Temišvara i Srbi iz Beograda, sada bliski jedni s drugima, morali su da se rastanu.

Povratak u Beograd za mlade "etosovce" pune pozitivnih utsaka označava veliko očekivanje svojih prijatelja iz Rumunije, čiji će dolazak biti do kraja godine. Seminar će se nastaviti u Beogradu, prijateljstva će se održati, a mladi će biti ojačani i podstaknuti od strane svojih vršnjaka da svojim idejama i pravima učestvuju u školskom životu.

Nemanja Talić
Omladinski centar za medijaciju "Etos"

 
 

Arhiva sajta Pedagoškog društva Srbije - 2002. - 2015. godina

Pedagoško društvo Srbije © na Internetu od 2002. sajt osnovala Sonja Žarković / webmaster: e@leksa

 
.
 
REKLAME