zaskriptove
Pedagoško društvo Srbije
 
početna početna strana
početna

početna strana


ARHIVA VESTI I DOGAĐAJA OD 2002. DO 2013. GODINE
ARHIVA 2013. GODINA
ARHIVA 2012. GODINA
ARHIVA 2011. GODINA
ARHIVA 2010. GODINA
ARHIVA 2009. GODINA
ARHIVA 2008. GODINA
ARHIVA 2007. GODINA
ARHIVA 2006. GODINA
ARHIVA 2002. -2005. GODINA
POVRATAK NA NOVI SAJT
  Arhiva sajta Pedagoškog društva Srbije - 2002. - 2015. godina
 

:: Profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju - standardi profesije ::

U periodu od 27.- 29. novembra u Sremskim Karlovcima održana je Konferencija "Profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju - standardi profesije".

Konferenciju je otvorio ministar prosvete profesor dr Zoran Lončar istakavši značaj skupa, što je nakon njegovog izlaganja potvrdio i profesor dr Ljuba Protič direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Skup su zatim pozrdavili i poželeli uspešan rad Miloljub Albijanić, zamenik direktora ZUOV-a i predstavnik Švajcarske.

Konferenciju je organizovao Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a finansirala Švajcarska vlada. Nakon zvaničnog otvaranja usledila su saopštenja izlagača iz Republike Makedonije, Crne Gore i Hrvatske.

Silvana Veterovska rukovodilac Sektora za profesionalni razvoj u Birou za razvoj obrazovanja Republike Makedonije je dala kratak pregled nadleznosti BRO-a, zatim zakonske regulative, analizu trenutnog stanja i kriterijume za profesionalni razvoj  vaspitno-obrazovnog kadra. U Makedoniji su na javnom konkursu od 60 ponuđivaca  izabrali i akreditovali 49 sa 159 programa čiju realizaciju tek očekuju od novembra. Efekte će stručnim uvidom obaviti nadležni Sektori.

Mr Dušanka Popović iz Zavoda za školstvo Republike Crne Gore dala je prikaz Projekta Razvoj sistema profesionalnog razvoja nastavnika u Crnoj Gori. Ona je govorila o komponentama u sistemu profesionalnog razvoja, održivosti, planovima profesionalnog razvoja, timu za profesionalni razvoj, profesionalnom portfoliju i evaluaciji PRNS-a. Dala je i prikaz sistema zvanja koji se kreću od nastavnika mentora-savetnika-višeg savetnika do nastavnika istraživača u nastavi, kao i programu i oblicima stručnog usavrsavanja nastavnika. Govorila je o strukturi ustanove iz koje dolazi i o ulozi Zavoda u PRNS.

Mr sc. Majda Fajdetić iz Agencije za odgoj i obrazovanje dala je prikaz delatnosti, nadležnosti i uloge AZOO. Ona je dala analizu trenutnog satanja i definiciju željenog stanja, kao i pripremu predloga konkretnih koraka za period 2005-2010.godine.

U poslepodnevnom delu rada  o Profesionalnom usavršavanju nastavnika u Sloveniji govorila je Brigita Žarković Adlesić iz Zavoda za školstvo RS. Od 1996. u Sloveniji je izvršena reforma organizacije škole i nastavnog programa. Reforma sistema Inset je krenula 2004. i perspektive se odnose na promenjen način učenja u nastavi, stvraanje pozitivnog i podsticajnog okruženja i stalni profesionalni razvoj učitelja. Zaključak je da se već u ovom periodu sistem školstva značajno poboljšao, dostigavši srednji nivo kvaliteta, ali postavlja se mnogo pitanja i nepoznanica kako doći do višeg nivoa. Otvorena pitanja i nedoumice su između ostalog: motivacija nastavnika, kako unaprediti kvalitet trenera koji rade sa nastavnicima, kako kvalitetnije oceniti dugoročan uticaj...

Opšti okvir sistema profesionalnog razvoja zaposlenih u obrazovanju u Republici Srbiji dao je Zoran Jakovljević rukovodilac Centra za profesionalni razvoj zaposlenih u ZUOV. On je dao prikaz rada Zavoda, četiri Centra koja u okviru njega postoje i sektora koje imaju. Posebno se osvrnuo na delatnost rada Centra za profesionalni razvoj zaposlenih i poslove koje je u ovom periodu Centar izneo.To su uvođenje u posao i sticanje licence, stručno usavršavanje i sticanje zvanja, izdavanje Vodiča i Kataloga stručnog usavršavanja nastavnika.

Prof.dr Jovan Filipović sa Fakulteta organizacionih nauka dao je saopštenje na temu: Infrastruktura kvaliteta, standardi i standardizacija. U svom izuzetno zanimljivom i korisnom izlaganju prof. Filipović je dao definiciju standarda,. načine dolaska do nih, vrste standarda, po čemu se oni razlikuju i kako se dolazi do njih. Istakao je razliku između standarda i tehničkih propisa. Govorio je o svrsi standardizacije i šta ona predstavlja.

Drugi dan rada Milivoje Marković iz Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske, Boro Mitrović iz Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja Republike Srbije, kao i Jelena Jakovljević i Dragan Simić takođe iz ZUOV dali su saopštenja o procesu standardizacije, standardima i procesu dolaženja do standarda zanimanja.

Poslepodnevni  deo se odnosio na prezentaciju Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kao i pitanjima šta su obrazovni standardi i koja je njihova namena. Dat je predlog za kraj obaveznog obrazovanja za srpski jezik i predlog glavnih koraka Saopstenja su pripremili Sasa Glamocek,Ana Pejic i Gordana Capric.
Predstavnik Zavoda za školstvo Republike Slovenije dr Branko Svilar je govorio o kompetencijama nastavnika u Sloveniji, a Biljana Lajović iz ZUVO  o profesionalnom razvoju zaposlenih u obrazovanju Republike Srbije

U nastavku rada prešlo se na rad u grupama. Ovo je bio nulti korak u nekom budućem radu na standardima profesije. Unutar grupa se razgovaralo kakav satav treba da bude unutar radnih grupa koje će se baviti izradom standarda, broj u članova unutar grupe, kao i o broju radnih grupa. Zadatak grupa je bio i da daju okvire rada radnih grupa, na kojim zadacima i na koji način će realizovati postavljene zadatke, kao i kojom vremenskom dinamikom. Sve grupe su pripremile i narednog dana prezentovale svoje radove. Mišljenje svih je da je ovo težak i ozbiljan posao, ali bez dileme o njegovoj neophodnosti. Otvoreno je mnogo pitanja na koja se nisu našli odgovori. Nadamo se da će u toku procesa izrade standarda ponići još mnogo dilema i pitanja koja će ovaj posao stalno vraćati na preispitivanja, do dolaska do poželjnih standarda koji mogu da opstanu u našem okruženju.
Poslednji dan je završen obilaskom Sremskih Karlovaca i njegovih znamenitosti.
Po mišljenju većine učesnika Konferencija je bila uspešna jer je obuhvatila veliki broj stručnjaka  različitih profila. Posebno značajna su bila saopštenja i iskustva zemalja iz okruženja.

Kompletnu prezentaciju i spisak učesnika možete pronaći na sajtu Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja www.zuov.sr.gov.rs

 
 

Arhiva sajta Pedagoškog društva Srbije - 2002. - 2015. godina

Pedagoško društvo Srbije © na Internetu od 2002. sajt osnovala Sonja Žarković / webmaster: e@leksa

 
.
 
REKLAME